May 2, 2011

Tiada hati dan perasaan.


Just in case you've been living under a rock or just come out from jail,frontpage the star hari ni ada gamabq orang utan.Yep,aku turun bawah,buang semua Utusan Layu ngan Harian Maksiat yang mana frontpage depa politik tak habih-habih,aku pi amek The Star.Nih bukan orang utan biasa ja tau.Nih orang utan dok merokok.(dok buat perakk).


Masalah orang utan yang bernama Shirley ni sekarang ialah,dia diberikan putung-putung rokok oleh para pelancong kat zoo tu.Shirley ni pun jugak ada kerja part-time-begging para pelancong untuk bagii dia putung rokok dan reject sesetengah brand.Dasar cerewet.Sangka Shirley pun penuh ngan putung-putung rokok yang dia dah guna.

Bukan tu ja,ada gak kisah lain.Kisah pasai seekor zirafah yang wound dia masih belum dirawat.Kisah seekor singa yang tak boleh nak bergerak banyak sebab sangkar dia terlalu kecik.Kisah pasai seekor monyet yang dirantai kat pokok.Antara bukti yang aku amek dari Staronline-



So sekarang persoalannya ialah,adakah zoo merupakan tempat untuk reserve haiwan supaya mereka tak extinct ataupun tempat megehadkan pergerakan binatang dan mejadi terikan pelancong instead?This is animal cruelty.Kalau setakat tendang anak kucing tak cukup bulu pun dah kira animal abuse/cruelty,apatah lagi merantai binatang,menjadikan orang utan sebagai seekor perokok yang cerewet dan tak menyembuhkan kecederaan binatang?Apa yang pekerja-pekerja kat zoo tu buat?Kalau setakat kutip taik binatang baik tak payah.

Ingat binatang tak dak feelings ke?Sure,derang tidak dianugerahkan akal macam kita ni,but that doesn't mean kita boleh buat anything kat derang.

Ada 10 zoo kat Malaysia yang buat cam gini kat binatang.Damn,aku harap depa kenakan tindakan keras ke atas semua orang yang terlibat dalam hal zoo ni.Tapi ada ke tindakan yang diambil kalau setiap hari orang dok cakap pasai politik ja.WeKalau tak boleh gak,aku harap yang semua binatang tu terlepas dari sangkar dan attack pihak-pihak zoo ni sampai mati.amin.amin.aminn.

Stop Animal Abuse - animal-rights photo






2 comments:

  1. well , aku sokong dgn entree ni .. cuba hg mai melawat zoo aku kt zoo tycoon .. sngtla besar cage untk setiap binatang ya .. siap dah beranak pinak lgi B-)

    ReplyDelete
  2. tu zoo apa nama dia..?tu zoo kat facebook tu..huhuhu..sometimes aku harap yang zoo dalam dunia sebenar sama ja macam zoo dalam facebook.boleh ada anak bila2 ja..huhuhhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...